Een galeriehouder, zelf schilder, met wie ik goed bevriend ben, beoordeelde mijn werk, een serie schilderijen met wel erg veel kenmerken van Otto Freundlich, en merkte op, "daar zijn we allemaal wel eens mee begonnen ... en net zo snel weer mee gestopt". Ik begreep de opmerking volkomen want het lijkt zo simpel maar is dat allerminst.
Blokjes stapelen is voor de meeste mensen iets wat je voor het laatst in je kleutertijd gedaan hebt, uitgezonderd natuurlijk de metselaars onder ons. Een volwassene die zich daar mee bezighoud wordt in de regel nogal meewarig aangekeken, men zegt niets maar dat is nou juist weer veelzeggend. Vrolijk wordt je d'r in ieder geval niet van. De foto's van O.F. tonen dan ook bepaald geen zonnetje in huis

                                 

Ik vermoed dat aan dat geprangde uiterlijk weleens de moeilijke ontvangst van zijn schilderijen bij het grote publiek ten grondslag kan liggen. Gelukkig voor hem, en ons, dachten zijn collega's tijdgenoten daar wat genuanceerder over. Hij werd weliswaar niet regelrecht gekopieerd maar een serie grote namen onder wie Paul Klee, Frantisek Kupka, Wassily Kandinsky en daarnaast vele anderen hebben zich in navolging van O.F. verstout met blokjes te werken en zijn er net als mijn vriend na een paar schilderijen ook gelijk weer mee gestopt.
Maar de werken die zij gemaakt hebben zijn stuk voor stuk klassiekers geworden, terug te vinden in alle boeken en geschriften over de moderne, abstracte, kunst.

                       
         Paul Klee


          
         Wassily Kandinsky
 
Paul Klee heeft eens gezegd dat het gevaar van werken met simpele elementen is dat je jezelf tot in het oneindige gaat herhalen en herhaling is verspilling van talent. Desondanks heeft hij ons een serie indrukwekkende werken nagelaten. Buiten dat denk ik dat als je door je zelf te herhalen in staat ben de schoorsteen optimaal te laten roken je gek ben als je iets nieuws gaat verzinnen. Wat mij betreft leve de hoerigheid.
Wat betreft Piet Mondriaan, Theo van Doesburg en nog een aantal leden van De Stijl heeft de invloed van O.F. meer impact gehad en voor de betrokken schilders tot aanzienlijk meer roem en erkenning geleid dan voor O.F. persoonlijk'
Zelf heb ik bij wijze van studie ca. 25 schilderijtjes van 30 x 40 cm gemaakt - oordeelt u zelf.
 
                                Als er colega's zijn die in dezelfde of een min of meer verwante stijl werken en mij daar voorbeelden van willen sturen/mailen zou ik dat zeer op prijs stellen - wie weet kunnen we samen iets ondernemen? 


               

 

Reageer op dit bericht